Systemd в Debian остана без разработчик

0
43
Debian Linux

Разработчикът Майкъл Бибъл, който участва в разработването на Linux дистрибуцията Debian от 2004 година досега, а също така е и един от основните участници при разпространението на системния мениджър systemd, „временно“ по неговите думи напусна Debian, където поддържаше именно systemd, наричайки подхода по поправяне на грешки глупави и луди.

Бибъл също така обеща и да спре да докладва на разработчиците на за systemd за грешки, а причината за неговите действия е конфликт, който се разрази заради регресия при systemd 240, която променя поведението при обработката на съществуващите правила при udev и донесе проблеми за потребителите на Debian с техните мрежови карти.

Регресията води дотам, че имената на мрежовите интерфейси, които се свързват с определен MAC адрес, се променят автоматично, въпреки че са зададени от опцията NAME. След преминаването на udev към версия 240 обаче те се генерират автоматично от него и вече не се зачита стойността, зададена от NAME.

След като проблемът беше съобщен, Майкъл Бибъл помоли разработчиците да върнат предишното поведение, при което ръчно посочените имена са с приоритет пред автоматично генерираните от udev. Неговото лично мнение, е че след като потребителят е задал ръчно име за конкретен мрежови интерфейс, то не трябва да бъде преименувано повторно от udev. Това поведение според него е лошо, защото чупи вече конфигурирани потребителски системи.

Неговата молба обаче не беше уважена, защото разработчиците на systemd не считат, че тази регресия е проблем, тъй като предишното поведение не е описано в документацията, респективно не се нарушава никакво правило. Освен това единият от тях обяснява, че няма магия, с която да се предвиди коя настройка е въведена от потребител и коя не и спрямо това да не бива променяна от системата.

Прочетете още:  От Microsoft планират основен ремонт на Windows Update

Въпреки това малко по-късно в спора бяха открити доказателства, че старото поведение на udev всъщност е документирано и е описано надлежно в документацията и разработчиците се съгласиха, че в този случай те ще трябва да се придържат към него. В резултат на това беше предложена селективна промяна за случаите, когато правилата са създадени от по-стари версии на systemd. Така при потребителите, при които имената са създадени преди версия 240 на systemd, опцията по подразбиране ще е RenameOnce=yes, а за останалите RenameOnce = no.

5/5 (1 Review)