Ubuntu 19.10 върви уверено към бета версия с различни поправки

0
45
Ubuntu 19.10

Ubuntu 19.10 Eoan Ermine е на два месеца от излизането на първата бета версия и влизането в замръзнал стадий на Linux ядрото.

Влизането н т.нар. замръзнал стадий ще се случи на 26-и септември, в резултат на това разработчиците от Canonical вече няма да добавят нови функции, а ще се фокусират върху поправяне на съществувашите бъгове, за да осигурят на потребителите възможно най-безпроблемно издание.

Изчистването на проблемите е още по-важно имайки предвид, че 19.10 е последното издание преди излизането на следващото LTS издание с удължена поддръжка Ubuntu 20.04. Long Term Support (LTS) изданията на Ubuntu са с удължена поддръжка от пет години, за разлика от обикновените издания, които имат официална поддръжка от девет месеца.

Към момента разработчиците от Canonical работят усилено, за да могат да спазят разписанието и се борят със съществуващите проблеми.

Тече усилена работа по преминаването от GNOME 3.33 към финалната стабилна версия GNOME 3.34, която ще е налична на 11-и септември тази година, като се извършват подобрения относно представянето на GNOME, работи се по нов Plymouth boot сплаш скрийн като част от усилията за предоставяне на процес по стартиране без примигвания при Ubuntu, добавят се различни подобрения при live-patching на Linux ядрото.

Добавя се цялата работа по ZFS Linux интеграцията и Zsys демона, работи се по предоставянто на нови версии на пакетите като Mozilla Firefox, Thunderbird, Chromium и Chrome, подобрява се представянето на NVIDIA при Ubuntu десктопа, което включва нови версии на затворения драйвър, изчистване на бъгове при отворения драйвър Nouveau.

Предстои добавянето на поддръжка при fwupd за Dell WD19 Thunderbolt/USB-C доковете, работи се по използването на собствени Ubuntu API ключове за Google API, добавят се повече опции за скалиране при GNOME Control Center, актуализации за GDM/Systemd и още.

Прочетете още:  Intel пуска USB 4.0 поддръжка в Linux ядрото

Замръзването на ядрото (Kernel Freeze)ще се случи на 22-и август, спирането на добавяне на нови функции (Feature Freeze) е планувано за 26-и септември, когато ще излезе и първата и единствена според новите правила Beta версия. Така нареченото финално замръзване (Final Freeze) ще бъде на 10-и октомври.

Финалното издание е планирано за 17-и октомври.

Повече за работата по Ubuntu 19.10 можете да научите от публичната Trello дъска на Canonical.

5/5 (1 Review)