UbuntuDDE – комбинация от Ubuntu 20.04 и Deepin Desktop

0
474

Новата Linux дистрибуция UbuntuDDE комбинира Ubuntu 20.04 и Deepin Desktop в едно.

Ако някога сте се чудили защо една от известните графични среди Deepin Desktop не идва с Ubuntu, то това вече е факт. Новата Linux дистрибуция UbuntuDDE комбинира сигурността и стабилността на Ubuntu 20.04 LTS и удобството и красотата на графичната среда Deepin.

Въпреки че Deepin е една от най-красивите графични среди, тя не е особено популярна, но сега, с използването на базата на Ubuntu, това може да се промени. Разбира се, това не е официален проект на Canonical, също както и Ubuntu Cinnamon, в резултат на което UbuntuDDE не е сред официално поддържаните варианти на Ubuntu (Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu Budgie и пр.)

UbuntuDDE -комбинация от Ubuntu 20.04 и Deepin DesktopВодещият проекта разработчик Ahal обяснява, че  всичко е започнало с поддръжка и пакетиране на последните версии на пакетите от хранилището на Deepin, а след това е слял всичко с Ubuntu 20.04 и се е получил ISO образ, който всеки потребител може да инсталира с няколко клика на мишката.

Впоследствие други разработчици като Alan Pope от Snapcraft екипа към Ubuntu и екипите на Ubuntu Budgie и Ubuntu Cinnamon са помогнали на разработчиците на UbuntuDDE, което в резултат е дало на проекта едни от най-добрите възможности и функции на Ubuntu Linux.

ubuntudde

При UbuntuDDE обаче има една голяма разлика в сравнение с официалната дистрибуция Deepin и тя е липсата на Deepin магазина (Deepin Store). Причината е в това, чe през 2018 плъзна слух, че Deepin магазинът събира потребителски данни, което беше категорично отречено от екипа на Deepin. Въпреки всичко обаче беше отбелязан голям отлив в доверието към китайската Linux дистрибуция.

Прочетете още:  Cinnamon 3.0.3 излезе за Linux Mint 18

Имайки предвид този факт, екипът на UbuntuDDE е преценил, че е по-добре да не се използва Deepin Store и затова в новата дистрибуция е имплементиран Ubuntu Software Center, който използва хранилищата на Ubuntu посредством PPA, а кодът е наличен в GitHub, което предоставя максимална прозрачност.

ubuntu-deepin-editionАко искате да изпробвате UbuntuDDE, то можете да свалите инсталационния ISO образ от официалния сайт на проекта, но имайте предвид, че засега първата версия е все още в бета стадий на разработка и не е препоръчително да я използвате за основна система, защото може да се появят различни проблеми.

Финалното издание се очаква да излезе след официалното излизане на Ubuntu 20.04 Focal Fossa на 23-и април.

5/5 (1 Review)