В Debian преместват всичко в /usr директорията

0
52
Debian


От Debian възнамеряват да преместят всичко в /usr директорията. Промяната на принципа на работа, който датира от 90-тте години,ще направи нещата по-изчистени и по-сигурни.

Доказателство за това намерение може да бъде намерено в bootstrap опцията, която се появи в нестабилния си клон, където Debian разработчикът Ansgar Burchardt постна новината във вид на анонс в мейлинг лист.

Усилията по преместването към /usr започват в началото на тази година през януари месец. Както обясняват от LWN, стриктната системна йерархия /usr, /bin, /sbin и /lib е остаряла и е реликва от ранните дни на Linux с малките хард дискове.

По новия начин, който все още не е по подразбиране, всичко което се намира в /bin и /sbin ще бъде преместено в /usr. В същото време /bin и /sbin ще се превърнат в преки пътища (symbolic links) на /usr/bin и /usr/sbin.

Остарелият начин, който се е използвал досега, създава много работа на разработчиците. Анонсирайки новата опция Burchardt потвърждава, че ако е необходимо ще има възможност за използване на руут директорията / и /usr на различни файлови системи. В този случай обаче initramfs ще трябва да е сигурен, че /usr също е маунтната.

Според разговорите в мейлинг листа преместването към /usr има добра причина да бъде направено. Промяната значително опростява и създаването на read only файлови системи.

Read only файловите системи са полезни например при сигурните USB дистрибуции, където, поради факта, че не може да се пише по тях, не могат да бъдат заразени с вируси, малуер и всякакъв друг зловреден код, а също така и не могат да оставят чувствителна информация като бисквитки по сигурността за сесията.

Прочетете още:  Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално

В тази дискусия Debian разработчикът Michael Beibl обяснява, че „след промяната цялата ви система ще бъде преместена в /usr и ще се придържа към вашите маунт опции. В момента вие имате различни части в / и в /usr, а маунт опциите се прилагат само в /usr“.

0/5 (0 Reviews)