В Linux Kernel 5.7 се добавя инфраструктура за безпроблемна тъчскрийн поддръжка

0
50
В Linux Kernel 5.7 се добавя инфраструктура за безпроблемна тъчскрийн поддръжка

В Linux Kernel 5.7 се добавя инфраструктура, която да позволи тъчскрийн поддръжка без външна намеса.

Някои потребители може би са се сблъсквали с проблеми с неработещ тъчскрийн под Linux и са се чудели каква е причината. Главният проблем не е в липсата на драйвър, а в липсата на фърмуер, който да бъде използван от драйвъра.

Това се получава така, защото някои производители не са дали разрешение за разпространяването на техните фърмуери като част от основния централизиран източник за микрокодове и фърмуери за Linux linux-firmware.git, и не е поради проблеми в операционната система.

Невъзможността за добавяне на фърмуери, които присъстват в touchscreen_dmi списъка в linux-firmware пречи на нормалната работа на някои тъчскрийн устройства, които да могат да работят без намеса от страна на потребителя и поради тази причина разработчикът от Red Hat Hans de Goede прави подобренияа в тази посока при Linux Kernel 5.7.

Някои от таблетите с подобни тъчскрийн устройствата, за които не е позволено разпространяването на фърмуера, имат тъчскрийн драйвър и de Goede решава проблема като разбира, че копие на фърмуера е налично като част от EFI кода на таблетите.

Разработчикът прави подобрения при x86 платформата, за да може да се използва наличната в EFI част от фърмуера, като той се екстрактне, правейки така, че тъчскрийнът да работи out-of-the-box, тоест без нуждата да се прави нищо. Още с инсталирането на Linux тъчскрийнът ще работи и няма да има нужда от потребителска намеса, която може да се заключава в ръчно добавяне на фърмуера.

Ако разгледате кода ще видите, че едно от устройствата, които първи ще имат полза от новите промени е Chuwi Vi8 Plus таблета, който използва Chipone тъчскрийн контролера.

Прочетете още:  Лоши новини за използващите Windows Live Mail 2012

Промяната за добавяне на тъчскрийн поддръжка без нуждата от намеса при Linux можете да разгледате тук.

5/5 (2 Reviews)