Вибратор изпраща данни в интернет. Не, не този в телефона ви

0
105
Вибратор изпраща данни в интернет. Не


Устройството споделя данни с производителя, но това беше разбрано от изследователи по сигурността.

На конференцията по сигурността DEF CON 24, която се проведе в Лас Вегас тази седмица, двама изследователи по сигурността, представящи себе си като gOldfis и RancidBacon са открили, че устройството [url=http://we-vibe.com/we-vibe-4-plus“ target=“_blank“ rel=“nofollow]We-Vibe 4 Plus[/url], устройство за удоволствия за възрастни, събира информация, която изпраща към производителя.

Вибраторът е устройство от следващо поколение, което влиза в категорията IoT (Internet of Things) устройствата. Устройството може да се свърже посредством блутуут връзка с мобилен телефон и да се контролира оттам. Когато продуктът бива използван той изпраща телеметрия за използването му чрез блутуут към наблизо работещ телефон, на който има инсталирано We-Vibe мобилното приложение.

От своя страна приложението всяка минута изпраща информация към сървърите на We-Vibe. Информацията е свързана с температурата на вибратора, докато бива използван, режимът на вибрация, който е избрал потребителят, както и силата на вибриране.

Президентът на компанията производител Standard Innovation Corporation Frank Ferrari съобщава, че тази информация се събира само за нуждите на компанията, за да може да развива своя продукт и да направи по-добри следващи версии. За тази цел те се нуждаят от информацията как потребителите използват вибратора. Действията на компанията не са нищо ново и всъщност подобно събиране на данни се използва от всички производители на IoT устройства.

Двамата изследователи обаче обръщат внимание, че правилата за използване на продукта са неясни, а на всичкото отгоре в тях се споменава, че компанията има право да предоставя данните на властите, ако те ги поискат.

В някои страни, включително и някои американски щати, самозадоволяването е забранено със закон. Например в Саудитска Арабия ви застрашава публичен бой с камшик, докато в Индонезия ви очаква дори обезглавяване. Много лош сценарий би се получил, ако някой потребител живее в подобна страна и ако информацията, която подава устройството попадне в чужди ръце или някой я открадне.

Прочетете още:  Опасен бъг в Internet Explorer дава администраторски права на кибер престъпници

We Vibe is collecting realtime about vibrator intensity by JSON callbacks to the server #defcon pic.twitter.com/XJU4NQPbrg
— 0x0i5 (@0x0i5) August 5, 2016

0/5 (0 Reviews)