Yum ще бъде премахнат във Fedora 29. Инсталаторът ще поддържа LUKS2 по подразбиране

0
25
Fedora Linux търси мнението ви за новото си лого

Fedora 29 се очертава да бъде доста вълнуващо издание, което идва с големи промени и подобрения в най-различни сфери. Сега разработчиците обявиха, че работата по подобряването на инсталатора Anconda продължава и в резултат на това разделянето на кода му в няколко модула приема все повече форма. Тези различни модули ще комуникират с DBus, а крайният резултат ще позволява инсталация без потребителски интерфейс.

Главната цел при Anaconda за Fedora 29 е да се прехвърли целият свързан със сториджа код към storage модула. При Fedora 29 инсталаторът Anconda също така ще поддържа LUKS2-базирани криптирани дялове по подразбиране и ще поддържа модулно инсталиране като част от Fedora Modularity инициативата.

Работи се усилено за намаляване на зависимостите при първоначалната инсталация, като към момента работата е фокусирана към python-blivet пакета, който има много зависимости към различни инструменти, свързани със сториджа.

Като голяма промяна при Fedora 29 може да се отбележи и премахването на Yum. Въпреки че от Fedora 22 насам DNF се използва по подразбиране, Yum е винаги налице за потребителите, които желаят да го използват. С въвеждането си от версия 18 DNF се разви стремително, докато се стигна до момента, в който стана по подразбиране в изданието Fedora 22.

Премахването на Yum ще доведе и до премахването на пакетите, които са свързани с него като yum-metadata-parser и yum-utils и те вече няма да присъстват в дистрибуцията. Предстои редица други Yum пакети да бъдат мигрирани към DNF. Можете да разгледате повече за премахването на Yum тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Ето как да стартирате Linux на Windows 10 ARM машина