Mesa 19.2 е тук след едномесечно закъснение

0
51
MESA Linux driver

Драйвърният пакет с отворен код Mesa 19.2 най-накрая е тук след едномесечно забавяне.

Като най-голяма промяна при Mesa 19.2 може да се отбележи добавената поддръжка за OpenGL 4.6, по която се работи вече над две години. Това забавяне не е свързано с някакви технически проблеми, имайки предвид, че разработчиците на Mesa са наистина много бързи в добавянето на различни нови OpenGL 4.6 разширения. Просто те считаха, че малко приложения изискват по-новата версия и поддръжката за нея не е особено наложителна.

Приятно ми е да обявя наличността на финалната версия 19.2.0. Отне ни малко по-дълго от очакваното, но ето ни тук. Като цяло нещата изглеждат много добре и забелязваме значително намаляване на бъговете, които трябва да поправяме, което ми харесва“, казва разработчикът Дилън Бейкър.

Новото идание на Mesa 19.2 идва и с множество подобрения и поправки като поддръжка за RadeonSI primitive culling, поправен е Bug 111529, което отваря пътя за по-добро управление на Wayland системи с adriconf, идва с подобрен Panfrost Gallium3D драйвър, добавена е EGL platform device поддръжка, налични са TGSI към NIR подобрения при RadeonSi.

Налично е огромно подобрение в бързодействието на AMD Vulkan драйвъра RADV, добавена е поддръжка за AMD Renoir APU, Intel Gallium3D драйвърът е подобрен значително и ще се превърне в следващия Intel Linux OpenGL драйвър, като вероятно ще стане драйвър по подразбиране и за Broadwell и по-нови при Mesa 19.3, добавена е Radeon RX 5700 (Navi 10) поддръжка при RADV и RadeonSI Vulkan/OpenGL драйвърите и още.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Journey to the Savage Planet Linux DXVK Wine