Великобритания и САЩ приканват Facebook да създаде задна вратичка за достъп до криптиран текст

0
66
Facebook

Правителствата на САЩ, Великобритания и Австралия приканват Facebook да им осигури достъп до криптираните съобщения.

Великобритания, САЩ и Австралия започнаха да оказват натиск върху Facebook да им осигури достъп до криптираните съобщения. Отвореното писмо е подписано от министъра на правосъдието на САЩ Бил Бар, секретарят на държавната сигурност, секретарят на вътрешните работи на Великобритания и австралийският министър на вътрешните работи, съобщават от BuzzFeedNews.

В писмото се заявява, че тези държави искат от изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг да преустанови работата по криптирането от край до край при текстово-базираните услуги на социалната мрежа, като в същото време се осигури публичната сигурност, да се даде възможност на властите за достъп до съобщенията в четим и използваем формат и от социалната мрежа да се консултират с правителствата как да бъде постигнато това.

За да се осигури подобен достъп обаче, за платформа, която използва криптиране от край до край е необходимо създаването на задна вратичка, от която властите да могат да се възползват при нужда и да получават пълен достъп до комуникациите на потребителите. Властите определят това като „механизъм за изключителен достъп“.

В последно време различни правителства изискват създаването на задни вратички от технологичните гиганти, но засега Facebook, WhatsApp и други платформи твърдо отказват. Експертите по сигурността алармират, че създаването на подобни задни вратички могат да бъдат използвани не само от властите, но е напълно възможно да бъдат експлоатирани и от хакери.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Facebook подслушва гласовите ви съобщения без разрешение