Wine пачове идват, предоставяйки UMIP емулация

0
60
Linxu Kernel ядро

Wine пачове идват, предоставяйки UMIP емулация, което ще позволи играта на още повече нови x64 Windows игри под Linux с Wine и Proton.

Излизайки през този уикенд, финалната версия на Linux ядрото от версия 5.4 освен всичко други новости, ще предостави и поддръжка за емулация на User-Mode Instruction Prevention (UMIP) инструкциите SIDT (Store Interrupt Descriptor Table), SGDT (Store Global Descriptor Table Register) и SMSW (Store Machine Status Word), което ще позволи играта на множество нови x64 игри под Linux, които са издадени само за Windows.

Някои нови процесори като AMD Ryzen 3000 и процесорите Intel Canonlake и Ice Lake, поддържат UMIP инструкци, но липсата на тяхната емулация пречи за използването им при Wine и Proton. Сега поддръжка за UMIP идва в Linux Kernel 5.4, благодарение на пачовете, публиквани от разработчика от CodeWeavers Brendan Shanks.

Промените включват добавянето на поддръжка за изпълнението на SGDT, SMSW и SIDT в потребителското пространство с използването на Wine или Proton, което към момента не беше възможно, а се изискваше от няки по-нови игри за Windows. Сега нуждите на тези игри ще бъдат задоволени и те ще могат да бъдат стартирани и под Windows.

Подобни игри са Metro Exodus, Team Sonic Racing, Shadow of the Tomb Raider (играта вече има Linux нейтив порт), Wolfenstein: Youngblood, Soulcalibur VI, Grand Theft Auto, Devil May Cry 5, които могат да се играят с процесори на Intel, но не и с такива на AMD.

Към момента кодът на Linux ядрото предлага емулация на някои UMIP x86 инструкции, но най-новите промени, предложени от Shanks покриват x64 изискванията. Към момента единствената възможност да се играят подобни игри на по-новите процесори беше със спирането на UMIP функцията чрез параметъра clearcpuid=514.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  The Pirate Bay отново бяха хванати да използват криптоминьор