Пълна Linux файлова интеграция идва в Windows 10

0
182
Пълна Linux файлова интеграция идва в Windows 10

Пълна Linux интеграция идва във файловия мениджър на Windows 10, за да улесни WSL потребителите.

От Майкрософт продължават с всички сили с опитите си разработчиците да останат при Windows 10, като това започна още преди години с Windows Subsystem on Linux (WSL), а сега и с предстоящото излизане на подобрената версия WSL2. Всички тези действия са зле прикрити зад вече станалото нарицателно мото „Майкрософт обича Linux“.

Като продължение на тези усилия, компанията от Редмънд отива още по-далеч, за да улесни потребителите на WSL. Наскоро излезлия Windows 10 Insider Preview Build 19603 носи пълна поддръжка за интеграцията на Linux файлове във файловия мениджър File Explorer. Това означава, че потребителите могат просто да отворят File Explorer и да достъпят файловете от инсталираните посредством WSL Linux дистрибуции.

Ако сте участник в бързия кръг на тестовата програма на Майкрософт и сте инсталирали билд 19603, то във файловия мениджър ще видите нова икона вляво – талисмана на Linux, който както всички знаем се казва Tux. Ако потребителят цъкне на Tux, ще се отворят всички инсталирани в Windows 10 Linux дистрибуции, откъдето могат да се достъпят всички свързани с тях файлове.

Windows 10 Linux file integrationОчевидно по-скоро бавно отколкото бързо, Windows 10 еволюира и най-сетне потребителите му могат да достъпват Linux файлове, но засега само тези, които са инсталирани чрез WSL.

При Linux това е възможно от десетилетия и ако потребител е инсталирал Linux и Windows на един компютър, то използвайки Linux, съвсем лесно и без никакви затруднения може да достъпи Windows файловете, защото Linux може да чете десетки файлови системи за разлика от Windows.

Прочетете още:  Излезе MATE 1.24 със стотици новости и подобрения

Въпреки всичко тук трябва да отбележим, че файлова интеграция за Linux файлове не се появява за пръв път сега. По-рано в миналогодишния Windows 10 1903 за пръв път се появи такава възможност за WSL потребителите, но тя не беше толкова удобна и се налагаше работа с команден ред. Сега функцията идва значително подобрена и много по-лесна за използване.

Пълната Linux файлова интеграция идва в Windows 10 малко преди излизането на WSL 2 с големия ъпдейт Windows 10 2004, но е малко вероятно тя да се появи в това издание, имайки предвид, че функцията все още е в билдовете от бързите кръгове и едва ли ще намери място в априлското издание.

Интересни новини около WSL 2 са, че подобрената функция ще се появи в Windows 10 2004 с интегрирано Linux ядро, което е разработено за нуждите на Майкрософт. Първоначално плановете бяха Linux ядрото да идва по подразбиране в инсталационния ISO образ на Windows 10, но по-късно от компанията решиха да го премахнат и то да се инсталира допълнително от Windows Update, а идеята е лесна инсталация, като най-обикновен драйвър например.

3/5 (2 Reviews)